האם כדאי לי לקנות בית למגורים עכשיו?

תוכן עניינים
האם כדאי לי לקנות בית למגורים עכשיו?
הנקודות שחייבים לבחון לפני שקונים בית למגורים:
האם יש לנו מספיק הון עצמי לקניית בית למגורים?
בשביל לרכוש את הדירה הראשונה שלכם תצטרכו לפחות 25% הון עצמי, מסך מחיר הדירה כדי שהבנק יסכים לחשוב האם לאשר לכם לקחת משכנתא. למה לחשוב? מהסיבה שקבלת משכנתא מהבנק תלויה בעוד מספר פרמטרים.
זאת אומרת שאם הדירה אותה אתם רוצים לרכוש שווה מיליון ש"ח, תצטרכו להביא מהבית או ממינוף נוסף הון עצמי של 250,000 ש"ח ע"מ להיות זכאים לקבלת משכנתא.
- חשוב לציין – אם אתם כבר בעלי דירה אחת, לצורך קבלת משכנתא לדירה שנייה תצטרכו לגייס 50% הון עצמי מסך מחיר הדירה.
- נקודה נוספת וחשובה למשקיעים והיזמים שבנינו – אם כבר קניתם ומכרתם את הדירה הראשונה שלכם, ברכותיי! אתם זכאים ל75% מימון פעם נוספת!
- שימו לב שלקיחת משכנתא היא הליך שעלול להיות עד משנה חיים – בעניינים כאלו אני מבקש, בשבילכם! אנא חישבו על היוועצות עם יועץ משכנתאות אובייקטיבי שיעזור לכם לערוך את סקר השוק מול הבנקים.
האם עלות הדיור החודשית של הבית שאותו אתם מעוניינים לרכוש נמוכה או גבוהה מסך של 28% מההכנסה החודשית שלכם ברוטו?
כאשר אתם בדרככם לרכוש בית למגורים, כדאי לעצור רגע! ה"מרדף" אחרי דירת החלומות עלול לעלות ביוקר, ואפילו לגרום לכם למכור את אותה הדירה מהר משחשבתם ולא ממש ברווח…
עלויות הדיור הכוללות לא יכולות (או לפחות לא צריכות) לעלות על מעל ל-28% מסך ההכנסה החודשי שלכם. למה אתם שואלים?
כאשר עלויות הדיור עולות מעל 28% מסך ההכנסות שלכם נטו, אתם מסתכנים בגידול ההוצאות אם משהו ישתבש (תיקון לא צפוי, אובדן משרה, עליית ריבית או מיתון.). אני מאמין שרבים מבעלי הדירות כאן בקבוצה יכולים להעיד כמה בקלות ההוצאות האלו עולות עם השנים.
כאן נכנס לתמונה כלל ה-28/36:
כלל ה-28/36 הוא חוק שאימצו המוני משקיעים ובעלי דירות ברחבי העולם והאמת? הוא דיי פשוט להבנה.
המספר 28 מייצג 28% מההכנסות שלכם ברוטו, מה שאומר שהוצאות משק הבית המקסימליות לא יעלו על 28% מהכנסתכם החודשית. וכן למי שתהה, זה כולל את המשכנתא שאותה לקחתם על הבית.
המספר 36 מייצג את החוב הכולל של משק הבית שלכם, שמטרתנו ע"פ הכלל היא שהחזר החובות הכולל לא יעלה על 36% מההכנסה החודשית ברוטו שלכם. דבר הידוע גם כ-"יחס חוב אל מול הכנסה". אך אין זה אומר שהכלל הינו כלל ברזל, וע"פ אזורים ומחוזות – אפשר "למתוח" אותו קצת.
לדוגמה: אם אתם מתכוונים לקנות בית למגורים באיזור בו יוקר המחיה מורגש יותר (כמו נציגתנו הטובה ביותר למשפט שכזה – תל אביב), רבים האנשים מותחים את המספר 28% ל-35% ואפילו עד 40% במקרים מסוימים.
– אם אין לכם חובות (כדוגמת הלוואות גדולות, תשלומים קבועים לרכב, חובות אשראי וכו') השמרניים שבנינו ימתחו את המספר 28% עד 33%. כמו כן אם ההכנסה שלכם צפויה לעלות בקרוב (למשל קידום בעבודה) ניתן לכלול את ההכנסה העתידית כפקטור לחישוב.
-
יש לכם ילדים והייתם רוצים לגדל אותם באיזור מסוים וליצור בו זכרונות למשך עשר השנים הקרובות, קרוב לבית הספר, הגן, ופארק המשחקים שהילדים מרגישים בו כל כך בנוח.
-
אתם רוצים לעצב בית חם יחד עם בן.ת הזוג שלכם.
-
אתם אוהבים ליצור בעצמכם ולהפוך את הבית לנכס אשר ייחודי לכם.
"אתם רוצים שמחיר הבית יעלה." למרות שאולי זה אכן יקרה ואם כך – נהדר! אבל מה אם לא כך יהיה?
הייתם יכולים לקבל תשואה טובה בהרבה, (או לפחות תשואה) בהשקעה במדד השקעות פאסיבי ורחב, אך זה כבר נושא לפוסט אחר.