פנסיה תכל'ס: למה, כמה ואיך?

שלום שותפים למסע, היום נדבר על פנסיה.
רציתי לשתף אתכם בנושא, חשוב מאין כמוהו, אשר קיבל חשיפה די רחבה בזמן האחרון. במיוחד לעצמאיים משנת 2017 ולשכירים מ- 2008 דרך אגב.
הנושא המדובר הוא: פנסיה. לרובנו פנסיה היא ההורדה המעצבנת בתלוש השכר, שחותכת מהנטו שלנו. לעומת זאת לחלקנו, היא הפתרון העיקרי לפרישה בכבוד במדינת ישראל.
אם ניגש לתכל'ס, לרוב האוכלוסייה אין מושג קלוש ממה בנויה הפנסיה. ומה אנחנו כלקוחות צריכים לעשות, על מנת למקסם את התוצאה הסופית בפרישה שלנו.
הבעיה היא; לא שרוב האוכלוסייה לא רוצה לדעת, אלא שאף אחד לא נתן להם את ההזדמנות ללמוד. עד לפני 3 שנים, לא אני ולא 99% מהאנשים שאני מכיר, צעירים ומבוגרים כאחד. לא למדו בחייהם מה זה פנסיה. לא בבית הספר ולא בשום מסגרת לימודית אחרת.
עכשיו אני לא יחיד ומיוחד, נתקלתי בידע הפרקטי שאני הולך לשתף אתכם בו, על ידי עבודה בבית ההשקעות מיטב דש. שם עבדתי במחלקת הפנסיה. ואת הידע המקצועי בלימודים למתכננים פיננסיים מורשים.
אז דוגרי, כמה ממכם יודעים לומר, ממה ה-פנסיה בכלל מורכבת, ולמה הדבר הזה כל כך חשוב?
רוב האנשים, אשר פונים אלי להתייעצות בנושא, מתקשים אפילו בדברים הבסיסיים ביותר.
כמובן שנוכל להאשים את המדינה וההורים בחוסר חינוך פיננסי, או בקרנות הפנסיה אשר מתעשרות מהבורות שלנו. לכן, פרסתי כאן תיאור קצר, על פנסיה באופן כללי וסוגי הפנסיות הקיימות בשוק. נתחיל בהסבר קצר על מהי פנסיה בכלל, ולמה עלינו לדאוג לה מגיל צעיר?
בפשטות פנסיה היא הרכב של שלושה מוצרים, אשר רלוונטיים לכל שכיר ועצמאי במדינת ישראל. תישארו אותי, אני יודע שהתחום הזה משעמם, אך האני העתידי שלכם יודה לי על זה.
ממה מורכבת ה-פנסיה: פנסיה בסיסית מורכבת משלושה חלקים.
1.) קופת גמל קצבתית (מרכיב החיסכון)
אתם/המעסיק/רואה החשבון, מפקידים כסף כל חודש לפנסיה שלכם. הכסף מועבר לקופת הגמל (סוג של חשבון בנק), אשר נסחרת בשוק ההון במסלולי השקעה קבועים. המסלולים נבחרו על ידכם או שנבחרו עבורכם, על ידי קרן הפנסיה/סוכן בהצטרפותכם. החיסכון מיועד לגיל פרישה, על מנת להבטיח את רמת חייכם גם בפרישה. בגיל פרישה הקופה תשלם לכם משכורת חודשית עד יומכם האחרון.
החישוב מתבצע בצורה כזאת:
הסכום שצברתם ביום הפרישה, מחולק במקדם הקצבה – מספר תלת ספרתי, אשר נקבע על ידי הממשלה ויכול להשתנות בכל רגע. המקדם מייצג את מספר החודשים הממוצע שחיים גברים ונשים במדינת ישראל, מיום הפרישה ועד היום האחרון שלהם.
לדוגמה:
מקדם הקצבה, שווה ערך לחודשי קצבה. כיום המקדמים עומדים על: 200 חודשים לגברים ו-212 חודשים לנשים. זאת אומרת על מנת לחשב לערך, מה תהיה הקצבה החודשית: נעשה תרגיל חשבונאי פשוט.
החישוב:
(הסכום שנצבר בקופה בגיל פרישה)
/
(מקדם קצבה)
=
קצבה חודשית.
לדוגמה:
1,000,000 ש"ח חסכון
/
200 מקדם קצבה
=
5,000 ש"ח
משכורת, מגיל פרישה ועד יומכם האחרון.
2.) אובדן כושר עבודה: (מרכיב הפיצוי במקרה שלא נוכל להמשיך לעבוד לפני גיל הפנסיה).
אובדן כושר עבודה (פשוט ולא על העיסוק הספציפי שלכם), אשר מכסה עד 75% מהשכר המבוטח שלכם.
ביטוח אובדן כושר עבודה מכסה אתכם, במקרה של איבוד היכולת לעבוד. מסיבה של נכות שנקבעה עקב פציעה, מחלה או תאונה.
חשוב לדעת:
קרנות הפנסיה, לא יפצו אתכם ב-5 שנים הראשונות לחברות בקרן על מחלות/בעיות רפואיות קיימות. תוכלו לקבל פיצוי רק על מחלות/בעיות רפואיות חדשות.
אך כמובן שיפצו במידה והמחלה/בעיה הם בעיות חדשות. בנוסף לכך, במידה והתפתחה בעיה כזאת וקרן הפנסיה זיכתה אתכם בפיצוי, היא גם תפקיד בשמכם את ההפקדות לפנסיה שהייתם אמורים להפקיד, אם כן הייתם יכולים לעבוד (שחרור).
דוגמה לשכר המבוטח בקרן הפנסיה:
שכירים שהשכר הקובע שלהם לפנסיה הוא 6,000 ש"ח, למרות בכלל שהם מרוויחים 8,000 ש"ח ,אזי מבחינת הפנסיה השכר שלהם הוא 6,000 ש"ח. במידה של אי היכולת להמשיך לעבוד הם יקבלו במקסימום 4,500 ש"ח בחודש (75% מהשכר המבוטח).
מצד שני לעצמאיים אין שכר קבוע שמפרישים ממנו, אז אצלם השכר נקבע על פי הנוסחה הבאה:
(ההפקדה לפנסיה)
/
16%
=
השכר המבוטח.
הפקדה של 1,000 ש"ח לפנסיה תעיד על שכר של 6,250 ש"ח.
3.) ביטוח שארים: מרכיב הירושה לבן/בת הזוג וילדים.
ביטוח שאירים נועד להבטיח, כי במקרה שהלקוח נפטר (לפני גיל פרישה מעבודה) יזכו שאיריו לקבל משכורת חודשית. ביטוח זה, הוא סוג של ביטוח חיים, אשר משלם קצבה חודשית במקום סכום חד פעמי לאישה (לילדים עד גיל 21).
האישה זכאית ל-60% מהקצבה המבוטחת, הילדים זכאים עד גיל 21 ל- 40% (במידה ויש כמה ילדים זה מתחלק בניהם.)
- חייב לציין, שבמקרה שאין אישה או ילדים עד גיל 21, כל הסכום שנצבר יעבור למוטבים שקבעתם בפנסיה.
היתרונות של פנסיה :
אג"ח מיועדות
בעצם הכסף שלכם עובר כהלוואה למדינה, ובתמורה המדינה מבטיחה לכם תשלום קבוע. 30% מהסכום אצל לצעירים, ו- 60% אצל מבוגרים. הכספים שמופקדים בקופה מושקעים באגרת חוב (הלוואה למדינה) אשר מבטיחה תשואה של 4.86% (ריבית קבועה ומובטחת) בשנה. הסיכון היחיד בו הוא, שמדינת ישראל תקרוס כלכלית.
שאר הכסף נסחר בשוק ההון, במסלול שנבחר וכמובן נתון לתנודתיות וחסדי השוק החופשי בארץ ובעולם.
דמי ניהול
דמי הניהול בפנסיה נמוכים משמעותית, מכל אפיק חיסכון פנסיוני אחר (קופות גמל או ביטוחי מנהלים).
במיוחד בפנסיות ברירת מחדל של האוצר (מיטב דש 0.01% על הצבירה השנתית ו- 1.31% על ההפקדות החודשיות. הלמן אלדובי 0.001% על הצבירה השנתית ו- 1.47% על ההפקדות החודשיות).מסלול השקעה תלויי גיל
בפנסיית ברירת המחדל של האוצר קיימת מערכת שנקראת המודל הצ'יליאני, תפקידו של המודל הוא לסווג כל לקוח על פי גילו. מסלול ההשקעה מותאם לגיל החוסך על פי הגדרה ברורה: ככל שגיל המשקיע צעיר יותר, מסלול ההשקעה בפנסיה נוטל סיכון גבוהה יותר וככל שגיל המשקיע עולה כך גם מסלולי ההשקעה מותאמים להיות בעלי סיכון נמוך יותר.
עלויות ביטוחים
עלויות הביטוחים בפנסיה, לא כוללות מרכיב רווח ונקבעות על ידי מנגנון איזון אקטוארי.
המטרה של מנגנון זה: לאסוף לקופה צדדית, תשלומי ביטוח שארים ואובדן כושר עבודה מהעמיתים (הלקוחות בפנסיה) על פי: הגיל, השכר המובטח, הסכום שצבר וגובהה הכיסוי הביטוחי שנבחר. הקופה הצדדית תשלם לעמיתים שנפצעו או למשפחות שלהם במידה ונפטרו, במידה של עודף, תחזיר הקופה לחוסכים ובמידה של חוסר תיגבה את השארית. (מאזן אקטוארי חיובי – משמע עודף גביה; מאזן אקטוארי שלישי- משמע חוסר בגביה.)
מנגנון שחרור
במקרה של נכות או תאונה: הפנסיה תחליף אתכם ותפריש במקומכם את ההפקדות הפנסיוניות שהופרשו לכם טרם מקרה התביעה עד לגיל הפרישה במידת הצורך.
החסרונות של פנסיה :
ניהול אקטיבי של קרן הפנסיה
מסלולים קבועים ללא אפשרות לניהול עצמאי של הכספים.
בקרנות ההשתלמות ובחלק מקופות הגמל, ישנה אפשרות לנהל את הכספים בצורה עצמאית ב IRA (קופת פרישה אישית). מה שלא קיים כיום בפנסיה עבור אנשים שמבינים בהשקעות.
נזילות (האפשרות למשוך את הכסף בכל עת)
הפנסיה בארץ סובלת מחוסר נזילות של הכסף, ובמקרה של משיכה לפני הזמן יגבו מהעמית 35% מס מסך הקרן. (להוציא מקרה של משיכת פיצויים באישור.)
מקדם קצבה שנקבע על ידי הממשלה
כיום לא ניתן לדעת מראש מה תהיה הקצבה החודשית, משום שרק ברגע שתגיעו לגיל פרישה המספר שבו יתחלק הסכום שצברתם יקבע. זאת אומרת שהמדינה תקבע על פי ממוצע אורך החיים באוכלוסייה כמה חודשים גברים/נשים יחיו לאחר גיל פרישה ויוכלו לעדכן את המספר ללא עדכון מראש.
ובכל זאת, כמה מילים לסיכום:
היום אין מספיק אלטרנטיבות אחרות, המדינה הסירה מעצמה אחריות – אין פנסיות תקציביות או וותיקות בהתאמה.
בגיל פרישה תקבלו קצבת ביטוח לאומי על סך- 1,558 ש"ח ובמידה ויש גם בת/בן זוג אז – 2,342 ש"ח. (פירוט כאן).
כל אחד ואחת מכם חייב/ת לחשוב ולתכנן, מרגע זה איך את/ה תסתדר/י בגיל פרישה. אם זה בעזרת הפנסיה או/ו נדל"ן מניב או מקורות השקעה אחרים. חשוב להסדיר את הנושא כמה שיותר מוקדם. הפלא השמיני בעולם על פי אלברט איינשטיין הוא הריבית דה ריבית. ככל שתתחילו מוקדם יותר, ככה לכסף שחסכתם יהיה יותר זמן לעבוד בשבילכם וליצור רווחים יש מאין.
רוצים לדעת תכל'ס מה האפשרויות שלכם? כנסו לשאלון הפיננסי מתחת וקבלו מידע רלוונטי למצב התעסוקתי שלכם.
בהצלחה, בהמשך הדרך שלכם.
אריאל אזואלוס, יועץ ומתכנן פיננסי.